Wednesday, March 23, 2011

Jenis Lens

Kamera ah beli mahal dah.. lepas tu tak tau pulak lens mana
yang patut pakai.. tengok org punya kamera, kejap pakai lens pendek, kejap tukar
pulak lens panjang. yang mana pulak kita nak pakai ni..

sebenarnarnya kita kena tau ulu gambar macamana kita nak ambik.
kalau kita jenis buat bisnes ambik gambar org kawin.. lens ia pendek je.
kalau jenis reporter sukan, kena beli lens panajang.. kalau kira hobi je..
tu susah sikit tu.. sebab lens ni mahal nak mampos..

1. Prime lens
prime lens ni ciri utama dia, dia (fixed focal length). maksud dia,
f stop atau aperture dia tak berubah. nak kenal dia kat lens tu
tulis lebih kurang macama ni


Nikon 50mm f/1.8D AF

yang ni maksud dia jarak ambik gambar dia 50 mm je., kemudian
aperture dia f1.8.. tak bleh nak adjust dah

ada juga prime lens ni panjang sikit, contoh kat bawah ni..
28mm, 100mm dan 300mm
nak ambik gambar dengan 3 jarak fokus kat atas tu, kalau guna prime lens
kena beli 3 lens yang jarak fokus macam tu la.. banyak la nak pakai lens..

ada juga prime lens yang boleh zoom sikit. tapi aperture dia tetap tak berubah


Pentax DA 12-24mm f/4 ED AL (IF) Lens

ia boleh ambik dari jarak 12mm hingga 24mm tapi aperture tak berubah. tetap f4

kalau guna zoom lens yang jarak 28mm - 300mm satu lens je dah boleh cover
semua jarak kat atas tu.. abih tu ..apa guna beli prime lens...buat abih duit berat bag je..
ada la sebab dia..

juru gambar profesioanal guna prime lens..
kelebihan prime lens..
kuality gambar cemerlang..pasal dia tak de motor bergerak kat dlm
macam zoom lens..benda banyak bergerak ni kuliti susah kawal.. kualiti
kanta yang dipasang pada prime lens ni biasa nya bagus sikit.
harga pun murah sikit walau guna kanta kualiti tinggi sebab tak de motor
kat dalam. ia juga ringan dan mudah dibawa.


2. zoom lens
kebanyakan orang suka guna lens ni..
Zomm lens ni jenis fokus yang boleh berubah..(variable focal length).
nak ambik gambar dekat boleh, nak ambik gambar jauh pun boleh. nak kenal
dia, kat lens tulis macam ni.


Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III Telephoto Zoom Lens


kat sini jarak ambil gambar dia boleh dari jarak 75mm paling dekat
dan paling jauh 300mm.. aperture dia pulak boleh berubah
dari f4.5 hingga 5.6.

contoh lain zoom lens

Tamron AF 28-300mm f/3.5-6.3

Tamron AF 28-300mm f/3.5-6.3 XR Di LD VC (Vibration Compensation) Aspherical (IF) Macro Zoom Lens
Sony 70-400mm F4.5 -5.6 G SSM Lens - SAL70400
RM 4
,850.00Sony 70-400mm F4.5 -5.6 G SSM Lens - SAL70400
tu dia harga zoom lens

kelebihan.
satu lens dah boleh ambil berbagai jarak. tak payah beli
banyak lens.

kekurangan
lens ni kalau nak kualiti gambar yang sama macam prime lens..
kena rompak bank la baru boleh beli.. mahal nak mampus.
kalau nak yang murah pun ada juga.. kuliti gambar kureng laa..
berat dia pun boleh tahan..

lagi panjang zoom lens tu..biasanya lebih kurang kualiti gambar dia.

sekarang kita nampak la sikit.. lens yang panjang tu..gempak je..
sebenarnya gambar tak bagus mana pun.. lens pendek juga
gambar bagus..
tapi bagi kita yang tak pro ni.. lens panjang tu punya gambar pun kita
dah kata ..wow.. kira dah cukup hebat la kuality gambar dia untuk kita..

jadi..tak kisah kalau nak beli pun..

lens yang baik biasanya mempunyai aperture yang besar, contohnya

50mm f/1.8

f/1.8 adalah aperture yang besar.. aperture terbesar yang ada
adalah f/1.4 je..

aperture sizes


tengok contoh gambar diatas.. f/2.8 tu adalah aperture yg besar.. .
lebih kecil no. - lebih besar aperture
lebih besar no- lebih kecil aperture

f/2.8 - membolehkan kanta di buka dgn lebih besar dan cahaya masuk lebih banyak
f/16 - kanta di buka kecil dan cahaya masuk sikit

contoh lain
Sony 50mm
F1.4 Prime Lens - SAL50F14
RM 1,200.00
Sony 50mm F1.4 Prime Lens - SAL50F14

lens kecik je.. harga seribu lebih

aperture yang besar ni sangat penting kepada kameraman yang suka guna setting manual..
kalau pakai Auto.. dia tak guna sangat. paling berguna bila nak ambik gambar indoor.,
atau kat dalam atau rumah dewan , yg tempat kurang cahaya. kalu ambik gambar
kat luar di siang hari.. tak perlu lens aperture besar nii.. cahaya kat luar cukup dah..

3. macro lens
macro lens ni iorang guna ambik gambar benda kecik.. biasanya lalat, labah2,
atau bunga yang kecik tu.
Banyak kat kedai tu iorang kata makro lens.. tapi macro lens yang sebenar mestilah
punya nisbah 1:1.
(Max magnification 1:1 ) baru lens macro yang tulen.
ada juga lens macro yang lebih
baik dipanggil close up lens yang punya nisbah 1:2., kira ok la juga..


Canon EF 100mm f/2.8 USM Macro Lens
Canon EF 100mm f/2.8 USM Macro Lens Review

excellent macro lens, it takes a little time to go from 1:1 macro to infinity


Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di Macro Lens
Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di Macro Lens Review
1:1 macro minimum focus

Sony 100mm f/2.8 Macro Lens

Aug08/100macsdex.jpg
It has magnification levels from 1:1 to 1:10 written on the extended lens barrel

cemana kengkawan.. ke ada yang tak betul apa yang saya tulis kat atas tu..
kalau ada yang tak betul..boleh tolong betulkan ya.. maklum lah.. baru nak belajar jee..



2 comments:

  1. I am doing research for my university thesis, thanks for your great points, now I am acting on a sudden impulse.

    generic paxil

    ReplyDelete
  2. Please, can you PM me and tell me number of much more thinks about this, I am truly fan of one’s webpage…gets solved properly asap.

    generic paxil

    ReplyDelete